Rasszista divatlap? Afrikai modell helyett fehér modellt sminkeltek afrikainak

A divatvilág még 2013-ban sem arról híres, hogy ünnepelné az emberiség sokszínűségét, az ízlésesen kerekded formákkal házaló modellek alkalmazása például még mindig nem terjedt el, az ilyen próbálkozások ellenére sem. Amit azonban most a Numero nevű divatmagazin lépett meg, az nem csak túlmegy az etika normális határain, de kérdőjeleket is felvet: mi volt az értelme egyáltalán? Egy African Queen („Afrika Királynője”) munkacímű fotózásra ugyanis ahelyett, hogy felkértek volna egy ébenfekete modellt, inkább fogtak egy tizenhat éves hófehért, és lefestették. Feketére.

Felhorkant a fél fashion médiauniverzum, joggal.
A Foudre divatfotóblog például azt írta cinikusan:

Minek is  bérelj fel egy afrikai modellt, ha bepingálhatsz egy fehéret?

A Gawker-blogbirodalom csajos blogja, a Jezebel így fogalmaz:

Lehetetlen úgy nézni ezt, hogy ne sajnáljuk meg a fiatal tehetséges színesbőrű lányokat, akik modellkarriert terveznek maguknak. Ha nem látják magukat a kifutókon és a magazinokban, nagyon könnyen azt gondolhatják, hogy hú, hát akkor ez nem is nekem való. És akkor marad a status quo, és a kifutók maradnak egysíkúak. Ha egy „African Qeen” fotózáshoz nem afrikai modelleket akarnak alkalmazni, akkor beszélhetünk-e bármilyen reményről?

Az egész kampány azért is visszás, mert annál az ügynökségnél, ami a képeken látható, valójában tehát fehér Ondria Hardint fogta be erre a feladatra, akadnak azért afro-amerikai modellek, nézzük csak meg őt vagy őt. Arról tehát szó sem volt, hogy nem volt miből, kiből választani. És ez nem a rasszista kártya kijátszása: a divatipar nem először tesz tanúbizonyságot érzéketlenségéről, nemrég például a Dolce & Gabbana kapott a fejére a rabszolgatartást romanticizáló fülbevalói miatt.