Fékek? Ellensúlyok? Tojásár!

Nekiveselkedett az Együtt 2014 a választási kampánynak. Mármint nem úgy, hogy csak most kaptak észbe, és eddig hagyták kritika nélkül tombolni az Orbán-kormányt, hanem most kezdenek a széles tömegekhez is szólni – azokhoz, akiket nem nagyon lehet megszólítani olyan ködös témákkal, mint megnyirbált alkotmánybírósági jogkör és  hűbéri rendszer, jegybankelnök személye és leépülő demokrácia, fékek és ellensúlyok, blabla. Igaz, mindezt meglepő irányváltással teszik. Az egyik friss ellenzéki mottó most az: „Rossz kormányzás = emelkedő élelmiszerárak.” 

Az eddigi kimért stílus helyett tehát egy alternatív „elmúltnyolcévezés” vette kezdetét. Igaz, ennél tényleg nem kell nagyon több, ha hatni akarunk az egyszerűbb emberre is, végülis az értelmiségiek már úgy-ahogy megvannak, jöhet a plebs és a tojásár:

Ugyanennek az internetes plakátnak a másik verziója, ami az euróval dobálózik:

Az adatok egyébként helyesek, de a tény, hogy ebbe az irányba kellett elkanyarodnia az Együtt 2014 kampányának, kissé lehangoló, ugyanis azt jelzi, hogy a magyar emberek értelmesebb felével nem lehet választást nyerni. Mégpedig leginkább azért nem, mert nem értelmesebb félről, hanem legfeljebb értelmesebb egyötödről, egytizedről, egyhuszadról van szó. Ez van, a magyarok többsége nem a mélyebb gondolkodásról híres, őket pedig az ilyen kocsmai szinten pufogtatható, demagóg csörtével lehet kirángatni a narancssárga karámból. Sajnos így megy ez. Nyilván a tök szimpatikus és szellemileg is toppon lévő Bajnai Gordon sem szívesen vágott bele ebbe, de hát mit csinált volna? A Fideszt bizonyos értelemben a saját terepén is tudni kell megverni, ennek meg ez a módja.

Persze lehetett volna ezt kicsit másképp is. Mondjuk tágabb kontextusba helyezni az egészet egyéb adatokkal, egy komplett infografikát összerámolva, elegánsan, tényalapúan, és akkor nem úgy nézne ki a dolog, mint a falraokádott populista borsó (igaz, a jobbikos színvonalhoz képest ez még így is egy tudományos tanulmánynak tűnik).

Nem is csoda, hogy ez a végletekig leegyszerűsített „üzenet” lecsapta a biztosítékot a Tumblr-en is, így megszülettek az alábbi képi poénok, ezekkel búcsúzunk így a poszt végén: