Egyetlen markoló bedöntheti a Parlament teljes internethálózatát? Remek!

parlament404

2013, Magyarország, mi így szeretünk:

Kábelátvágás miatt nem elérhetők az Országgyűlés internetes oldalai, és a levelezőhálózat sem működik – közölte az Országgyűlés hivatala csütörtök délután az MTI-vel.

Ez a hír ma délután fél 6 előtt pár perccel bukkant fel a vadul fortyogó hazai hírfolyam felszínén, és olyan kis ártatlannak tűnik, pedig. Pedig nem az, ugyanis egy olyan épületről beszélünk, ahol az ország mindennemű működéséről döntenek – erre pont annak a valaminek a működése szűnik meg, ami összeköti ezt az intézményt a nagyvilággal. És ez bizony túlmutat annál, mint hogy szegény Semjén Zsolt most éppen nem tud böngészni hivatali PC-jén a legújabb futóvadlövő céltávcsövek között az eBay-en.

A közleményre csak rádob egy lapáttal az Index fülese, miszerint akkora a baj, hogy az informatikai rendszer még holnap sem fog muzsikálni (a parlament.hu és a mkogy.hu a két fő tesztalany, természetesen nem elérhetők), sőt, a belső hálózat is lehalt, wifi pedig nincs (!) az országházban, így aki netezni szeretne, az kénytelen mobilnetben gondolkodni.

Ha jól szűrjük le a lényeget, akkor egyetlen nyomorult kábel(köteg) választja el a Parlamentet a földgolyó információs vérkeringésétől. Ez már önmagában elképesztő lúzerségre vall, amit csak tetéz az, hogy mindennek az okát közlik is a nagyvilággal, a transzparencia nevében értesüljön csak róla mindenki, esetleg külföldi kémek is (már ha érdekli egyáltalán őket ez az államigazgatásnak nevezett izé), hogy ezt a paraszthajszálat simán kettényesheti egy eltévelyedett markoló. Hogy ilyen könnyen hozzá lehet férni, az több, mint nemzetbiztonsági gikszer, ez a világ bénázása, egy saját magunk által megépített trójai faló, amiben a jelek szerint egyenesen turisztikai szervernézésre csábítjuk a kedves hekkertársadalmat.

Tehát ma, amikor már ügyesen védhető wireless hálózatokat lehet kiépíteni, a Parlament digitális szervezete egyetlen suhintással kivégezhető. Innentől már csak egy ugrás a kérdés, hogy az egyes minisztériumok, kormányhivatalok és egyéb szervek által kezelt érzékeny és titkos információk vajon mennyire vannak biztonságban?