A rendőrség már a lemezlovasokat is oktatja

terencehill

Aki néha odatéved a police.hu-ra, akár önkényes perverzióból, akár újságírói munkaköri ártalom formájában, az néha nem csak a magyar nyelvet megerőszakoló hatósági bükkfazsargonnal találkozhat (bár az elmúlt években már kitapintható némi fejlődés ezen a téren, egyre kevesebb a „megállapítást nyert” és több az „alkoholtól elszenderült”, úgyhogy van még remény), de egyéb huncutságokkal is. Most például a diszkóbalesetek kapcsán adott ki a hivatalos rendőrségi weboldal egy közleményt, ami ezeknek a megelőzéséről szól, csak éppen a kelleténél jobban megszaladt a kreatív tanácsadás.

Az esti buli előtt megbeszélni, ki nem fog inni a társaságban, és akkor ő lesz a sofőr, valamint elkerülni a betépést, illetve betartani a közlekedési szabályokat – ezek mind rendben vannak. De aztán jön a két következő tétel, preventív céllal, amin nem nehéz felröhögni. Sárgával kiemeltük:

djpolice

Most vagy az van, hogy valaki az oldal szerkesztői közül kifogott egy túl vidám napot, ami a jobbik eset, vagy az, hogy a szóban forgó embernek tényleg halovány gőze nincs arról, hogy ma már a lemezlovasok nem nagyon szólalnak meg a pult mögött, az úgy a nyolcvanas évek derekán volt divatban, meg esetleg manapság a faluszéli cuki retródiszkóban, DJ Sanyi jóvoltából.

Külön cuki a zeneválogatásra vonatkozó ajánlás, amiben sem az nincs rögzítve, hogy mit kéne értenünk az „est vége” alatt (főleg, hogy nem mindenki marad hajnalig egy partyban), sem az, hogy mit jelentenek rendőri kontextusban a „kellemesebb, lassúbb zenék”. Egy jó Scorpions? Frank Sinatra? Valami ócska lassúzós darab 1994-ből? Honnan számít egy elektronikus tánczene nem veretésnek? Ez a nu-disco például még belefér?

És arról vajon szóltak nekik, hogy egy lassú zene is lehet agresszív?

Persze értjük mi a jó szándékot, de ez a lemezlovasoknak célzott tanács inkább megmosolyogtató, mintsem komolyan vehető. És hát túl jó emlékeket sem ébreszt, már ami a hatóságok kultúrpolitikai jellegű közbeavatkozásait illeti. Ettől függetlenül viszont a többi pont nagyon is megfontolandó, sőt, talán érdemes volna őket valamiféle szuperfasza vírusvideós kampányba is belecsomagolni, ami még a rendőrség nem túl pozitív általános megbecsülésének is jót tenne.