A nap normális városa: Los Angeles betiltotta a nejlonzacskókat

Na, hát így is lehet? Lehet ám: az USA második legnagyobb városának számító kaliforniai metropolisz úgymond megüzente több mint 3,7 millió lakosának: nem kér többé a felesleges műanyag zacskókból, amik oly gyakran landolnak nem csak a hulladéklerakókban, de az utak mentén, közösségi tereken, sőt, az óceánban is. A várost vezető tanács 11:1 arányban szavazott a végleges tiltásra, ami jövő év januárjától lép életbe.

los-angeles-plastic-bag-ban-2

A boltok onnantól kezdve nem adhatnak ilyesmit az árujuk mellé, különben keményen megvágja őket a hatóság, helyette papírzacsikat kell majd tartaniuk, amiket tíz centért (23 forint) adhatnak a vásárlóknak. A profitban és méretben nagyobb üzletek esetében azonnal érvényes lesz a tiltás 2014 első napjától, a kicsik nyárig állhatnak át. Paul Koretz helyi tanácsos szerint „Los Angeles sokszor volt már trendállító, úgyhogy ez egy modell lehet az egész ország előtt.”

Hogy ilyesmi mikor következik be Magyarországon, azt mindenki megtippelheti. Meg a felháborodás mértékét is. Persze meglepő módon nem kell feltétlenül a lomha, bürokráciaszagú és korrupt önkormányzatunkra támaszkodni, magunk is tehetünk lépéseket a tisztább jövőnkért:

  • Élből elutasítjuk a pénzáros kérdését, hogy adjon-e nejlonzacskót, ehelyett egy állandót használunk. Csak a zsebünkbe kell gyűrni, nem nehéz, nem foglal sok helyet, cserébe jót cselekedtünk.
  • Inkább zuhanyozzunk öt percben, mint fürödjünk kádban fél óráig, utóbbit hagyjuk meg hétvégi örömünnepnek. Kevesebb vízhasználat, szebb világ!
  • Ugyanitt: fogmosás közben zárjuk el a csapot, meg amúgy is rendesen zárjuk el a csapot.
  • Keressük tudatosan a vegyszermentes házi praktikákat, a Google segít – nem is hinnénk, milyen csodákra képes egy használt teafilter vagy a szódabikarbóna-ecet kombó!
  • Ne legyünk konfliktuskerülők, ha azt látjuk, hogy valaki szarik a saját utcájára, és oda hullajtja, amit nem kéne. Tegyük szóvá! Ha vissza is szól vagy pökhendiskedik az illető, akkor is jó eséllyel el fog gondolkodni a dolgon, hogy miért szólította meg egy vadidegen.

RACSAP

Bocsánat a hirtelen feltört pedellustempóért, nem szoktunk itt ilyet sűrűn, de annyira szépen hangzik egy plasztiktasak nélküli világ, szinte úgy, mintha a kezdete lenne egy teljes más iránynak, ami eltér az olyan jövőben játszódó filmek által felfestettől, mint a Madmax, a Dredd vagy az Emlékmás. Persze a hárommellű csajról azért nehezen mondanánk le.