Így plázázott Amerika akkor, amikor mi még csak rendszert váltottunk

Michael Galinsky 1989-ben húsz éves volt, és volt egy ilyen bizarr szokása, hogy bevásárlóközpontokat fotózott. Észak-Karolinától Washingtonig, szerte az ő nagy országában! Ám ahogy a történelem annyiszor igazolta már, a bizarr szokásokat gyakran nagyobb hatékonysággal lehet pénzre váltani, mint a normálisakat – és lám, emberünk már történelmi jelentőségű fotóalbumot adhat ki a képeiből! Amikre még a kortárs-hipszter hírfogyasztók egyik legfontosabb médiuma, Buzzfeed is lecsapott, hogy bemutathasson belőlük néhányat!

Itt van például ez, amin a hajak rögtön elvonják a figyelmünket, pedig igazán érdekes a háttér is, aminek belső oszlopos, növényzetes, rondapadlós kialakítását nehéz lenne megkülönböztetni a Nyugati pályaudvar melletti Westend City Centertől:

pl01

Kicsit hadd játsszunk idegenvezetőt, és hadd mondjuk el, hogy az Egyesült Államok ekkora már a kisujjából rázta ki a plázákat, ekkor már nagy múltja volt a pénzköltős hodályoknak – amik prototípusát egyébként ez az 1928-as építésű Ohio állambeli bevásárlóközpont jelentette, amit csak Bank Block néven emlegettek. A húszas, harmincas, negyvenes években sorban szökkentek szárba a „shopping mall”-ok, úgyhogy ez már itt egy profi kivitelezésű, kortárs, modern variáns a nyolcvanas évekből (amikortájt nekünk legfeljebb a Skála jutott):

pl02

Na jó, oké, most már tényleg nem hagyhatjuk figyelmen kívül… A HAJAKAT:

pl03

Ez a fejbőrkímélően szellős megoldás, ez a toronymagasra torpedózott hajcsoda! A gitárokkal együtt egyenesen SUPERGLAM.

pl04

Tessék, sírjunk: a színes fényekkel alulról megvilágított szökőkút ott, akkor már valóság volt. És nekünk mi jutott, na mi? Francia drazsé a sarki ABC-ből, az.

pl05

Ez pedig akár 2013 Magyarországán, a Savaria Plázában is készülhetett volna:

pl06

Azért az megnyugtató, hogy öltözködés tekintetében olyan nagyon nem is jártak előttünk a mocskos imperialisták (nem, ebben a mondatban egy szál négerezés sem hangzott el).

pl07

Annyira érdekes, hogy ez a kép is egy csomó olyan elemet is hordoz, amit mi még nem tartunk idejétmúltnak. Azok a hetykén-átlósan(-liberálisan) elhelyezett padok! Az az odadobott buja dzsumbuj! Azok a hátulról megvilágított cégérbetűk a távolban! Sőt, azok a pláza közepére odahányt promóciós gépjárművek! Szinte egyedül csak a királykéken virító tornagatya rövidsége árulkodik csak a kép közepén.

pl08

Nini, a randa foltosra koptatott farmer, ami mostanában ismét szivárog vissza a divatba!

pl09

Tény: az amerikai nők 1989-ben ugyanúgy képesek voltak tanakodni egy-egy ruhadarab megvásárlásán, mint a magyar nők 2013-ban.

pl10

Végül pedig: jó étvágyat kívánunk a vacsihoz!

pl11

(via)