Az első párt, ami legalizálná a füvet Magyarországon: a 4K!

Sajtóközleményt hozott ma a Nyugat.hu szerkesztőségébe az elektronikus postás, ami úgy hangzik, hogy a Negyedik Köztársaság Párt a marihuána teljes körű legalizációja mellett száll síkra, követve a washingtoni modellt.

Legyünk szívesen nem elmenni emellett szó nélkül, hiszen ez mégiscsak nagy dolog valahol, még akkor is, ha a 4K! jól tudja, hogy egyébként semmi esélye bejutni a parlamentbe. Egyelőre. Szóval így azért valahol könnyű. Mint a drog, haha! Na de nézzük csak, mit írnak levelükben:

Tévedés történt, amikor a füvet a drogok közé sorolták be. Ideje helyre tenni, hogy mi micsoda. A fű nem drog. A marihuána, hasonlóan az alkoholhoz, a kikapcsolódást szolgáló szer, csak kevésbé ártalmas, mint az alkohol. A fű nem okoz fizikai függőséget, és nincs halálos adagja, míg az alkoholnak van. Az alkohol ennek ellenére bárhol kapható, míg a fűfogyasztást börtönnel büntetik. Ez álszentség.

Ezek a szavak Istvánffy András, a 4K! elnökének szájából hangzottak el. Azt leszámítva, hogy a fű nem drog (mert végül is az), nehéz nem egyetérteni vele: a 21. században megszabni azt, hogy ki mit visz be a szervezetébe önszántából, körülbelül olyan, mint megszabni, hogy milyen autót vezethet, milyen zenét hallgathat. Vagy melyik pártra szavazhat. És nem, nem állja meg a helyét az a kisiklott érvelés, hogy de hát fű hatása alatt ha autóba ül, akkor mi történik, és hasonlók. Aki fű hatása alatt autóba ül, az kicsit hülye. A hülyeség meg nem a fű számlájára írandó.

Ráadásul már régóta tudjuk azt is, hogy veszélyességét tekintve meg sem közelíti a szeszeket. Ráadásul agresszívé sem tesz. De pálinkát azért nyugodtan főzőcskézhetünk.

 

 

ga

Ez is igaz egyébként, bármennyire és bármennyien akarnak kaparni ellene:

Tudományos konszenzus van arról, hogy a fű a korábbi tévhittel szemben nem kapudrog. A fűfogyasztás Magyarországon mostanra rég kitört a szubkultúra keretei közül, és mára általános társadalmi gyakorlattá vált. Hétköznapi emberek fogyasztanak munka után, társaságban, kikapcsolódásként füvet. A mostani álszent szabályozás bűnözőnek tekinti és akár két év börtönnel is bünteti őket. Ez a helyzet tarthatatlan és társadalomellenes.

Sokan azt hiszik, hogy a legalizáció után majd az következik, hogy a gimnazisták kilószám vásárolják a jó gandzsát, és fetrengenek tőle a padokon, meg csúsznak le a heroinig. Ami persze mind abszolút blődség, mert a legalizáció épp azt fogja jelenteni, hogy az állam okos regulát és szabályozást vezet be – remélhetőleg persze nem Nemzeti Fűbolt néven. A befolyt adóbevételt pedig remek dolgokra lehetne fordítani.

Bővebben itt vall a 4K! a legalizációs törekvéseiről, ráadásul alelnökük, aki szintén mond szavakat, a szombathelyi Critical Mass-ek szervezéséből is oroszlánrészt vállaló Nagy András. Aki ráadásul jó fej figura, ami ebből az interjúnkból is kiderül. Ez meg itt egy videó arról, hogy zajlott le mindez Washingtonban.