Végre, már nem csak négyévente szavazhatunk!

Állítólag se alávaló narancsos hordák, se a rohadék komcsik, se nácik, se zsidók, se semmilyen párt nem áll egy új mobilalkalmazás mögött, ami arra vállalkozik, hogy gyakorlatilag közvéleménykutató legyen a közvéleménykutatók helyett. Az egyelőre csak iPhone-on elérhető, de hamarosan Androidos készülékekre is letölthető app, a Voks 14 ötlete Abonyi Péter, egy Apple-márkakereskedés korábbi vezetőjének agyából pattant ki, aki megelégelte, hogy mindegyik politikai kutatóintézet így meg úgy torzítgatja a pártok népszerűségét mutató adatokat.

Az app már él, mi is kipróbáltuk, leadtuk virtuális szavazatunkat, és azt kell mondanunk: az adatok egyelőre bizony még itt is torzak. De nem azért, mert valamilyen politikai erő tolja a szekerét balról vagy jobbról, hanem egyszerűen csak mert még túl kevesen használják (hiszen friss a cucc, még meleg!), így a százalékok, amik kijönnek a cső végén, még nem vehetők annyira komolyan.

Vas megyére például ma, november 27-én ez jött ki:

voks02

Miközben másik két megyére is ugyanez jött ki:

voks03

Meg hát az is érdekes, hogy mondjuk Gyurcsányért még ennyien rajonganak, vagy hogy Hende Csaba a negyedik legnépszerűbb politikus:

vokspol

Nyilván ahogyan egyre többen kezdik majd használni, úgy lesznek egyre pontosabbak az adatok.

Az alkalmazás egyébként úgy működik, hogy először, nagyon helyesen a szájunkba rágják, hogy a rendszer teljesen anonim, a megadott adatainkat sehogy sem lehet visszafejteni. Merthogy először meg kell mondanunk a programocskának, hogy mi a nemünk, mikor születtünk, mi az iskolai végzettségünk és hol fogunk szavazni – ezekből, és a leadott voksokból ugyanis később majd statisztikákat készítenek. Nevet, pontos lakcímet nem kérnek, szóval tényleg semmi ok az aggodalomra, nem kerülünk fel semmiféle Kubatov-típusú listára.

A pártok névsorát, amire szavazni lehet, az alkalmazás fejlesztői állításuk szerint a legjobb tudásuk és a „jelenleg a parlamentben lévő pártok listája alapján” állították össze. Tényleg minden párt itt van, aminek képviselői ott olvasgatják a napilapokat az országgyűlésben, vagy nyomogatják a gombokat aszerint, ahogy azt a főnökeik lenyomták a torkukon, viszont egy nagyon komoly hátránya van az appnak: nincs olyan válaszlehetőség, hogy „ezek közül egyik sem.” Vagy valami hasonló.

Szóval tavasszal az urnákban rajzolhatunk faszt a szavazólapra, itt viszont erre esély sincs – márpedig a magyar társadalom legendásan kiábrándult az aktuálpolitikából, úgyhogy ez is egy nagyon érdekes adat lenne, hogy hányan nem akarnak szavazni egyáltalán semmire és senkire.

voks01

voksnyugat

Érdekessége még az applikációnak, hogy naponta változtathatjuk a szavazatunkat, tehát ha valamelyik mocskos politikusnak nem tetszik a szavajárása, úgy máris leszavazhatjuk másnap. Kíváncsian várjuk tehát, mi lesz ebből, de ahhoz, hogy érdemben beinduljon a dolog, először tényleg minél több felhasználó kell, aki szavazgat. És persze nem szabad majd szem elől téveszteni azt sem, hogy még ha mondjuk minden második okostelefon-tulajdonos is letölti majd a Voks 14-et, akkor sem lesz reprezentatív a felmérés, hiszen csak a módosabbak fogják tudni leadni a voksaikat.

Ettől persze még kétségkívül jó buli lehet naponta úgy érezni, hogy ott állunk az urna előtt. Csak hát jó volna, ha faszt is rajzolhatnánk.