Így komcsizza Frei Tamás a Critical Masst

freicriticalmass

Mármint csupán új könyvében, a 2015-ben teszi ezt. De ez épp elég volt ahhoz, hogy Sinka Károly, alias Sinya, a magyarországi Critical Mass emblematikus alakja, futárszolgálat-vezető, ex-hentes és punkzenekartag jól kiakadjon a mikroblogján.

Frei, az egykori riporterből lett regényíró, akiről ma már előbb jut eszünkbe a kamu bérgyilkosos sztori, mint bármelyik másik, az alábbi fantáziadús sorokat találta írni a népszerű kerékpáros mozgalomról – alatta pedig rögtön olvasható is a nevezett kerékpáros mozgalom főkolomposának érthetően heves reakciója:

sinyakiakad

Frei Tamás természetesen nem a valóságot írja le, könyvei elejétől a végéig fikciók. De azért abba sem árt belegondolni, hogy ezeknek a könyveknek a felvevőpiacát esetleg olyanok is alkothatják, akik esetleg nem feltétlenül szeretik átgondolni a dolgokat, és esetleg kész tényekként képesek elfogadni ilyen állításokat. Nem, nem parasztozzuk az olvasót, de tudjuk jól, hogy hangzatos kijelentésekkel milyen könnyen tudja egy párt az orránál fogva vezetni választóit, és miért is ne működhetne ugyanez egy ismert celeb vonatkozásában? (Elég csak egyes ismert celebek Facebookját megnézni, és szembesülni ezzel a jelenséggel.)

Meg hát ugye itt egy létező jelenségről van szó, a neve ugyanez a valóságban is, szóval még a „bárminemű egyezés a valósággal csupán a véletlen műve” duma sem állná meg a helyét. Valószínűleg ezért durrant el az agya Sinyának, aki az elmúlt években többet tett a budapesti kerékpározásért, mint Demszky, Tarlós és az összes eddigi fővárosi közgyűlés együttvéve.

Egyébként meg, csak a pontosság kedvéért: a Critical Mass részvevői előbb csapnának egy metrófirkász kezére, minthogy maguk azzá váljanak. Aki járt már ilyen felvonuláson, az jól tudja ezt. Frei Tamást viszont egyiken sem láttuk.