Mi fog történni az emberiséggel a távoli jövőben?

Húsból, agyból, gondolkodásból állunk, ezért teljesen természetes, hogy szeretünk eljátszani a gondolattal, mi lesz majd velünk ezer, tízezer, millió év múlva. Gyötör minket, hogy nem látjuk a jövőt, ezért előszeretettel tippelgetünk – igaz, néha csak kicsiben, mondjuk a sarki Lottózóban -, így nem csoda, hogy a BBC is felugrott erre a vonatra, és összerakott egy kifejezetten izgalmas infografikát a témában. Ami nem csak puszta játék, de igazi tudósok igazi becslésein alapszik!

Itt az ő jóslatuk (klikkre nagyban nyílik, de lejjebb görgetve mi is kiemelünk pár pontot):

far-future-timeline

Angolul nem tudók kedvéért szemezgessünk ide pár pontot:

1000 év múlva a tippek szerint a legtöbb ma használt szó már fel sem fog bukkanni a köznapi beszédben, olyan gyorsan fejlődik a nyelv (valószínűleg amúgy csak az angolra gondolnak). Illetve ugyanennyi idő alatt, ha mondjuk neadjisten kipusztulna az emberi civilizáció, akkor az épületek többsége már összedőlne, erodálódna, életveszélyessé válna.

2000 év múlva az utolsó cseppig is elolvad az északi-sarki jégsapka, Grönland elesett. Addigra már plusz 8 fokkal magasabb lesz az átlaghőmérséklet, és a jégolvadás miatt hat méterrel megemelkedik a tengerszint.

2372 év múlva újra megközelíti a Földet a Hale-Bopp üstökös.

20 000 év múlva Csernobil végre biztonságossá válik.

25 000 év múlva a híres Arecibói rádióüzenet végre eléri a messzi, messzi, nagyon messzi Messier 13 gömbhalmazt, ami a Hercules csillagképben található. Ezt még 1974-ben küldték el az űrbe, és olyan alapvető információkat kódoltak bele az emberi tudásról, mint a számokat egytől tízig, a naprendszerünk kinézetét, kémiai elemek rendszámait, a DNS kettős spirálját és az ember grafikus ábrázolását.

50 000 év múlva a Niagara-vízesés megszűnik létezni.

100 000 év múlva már jó eséllyel pályázik a Föld arra, hogy valami globális katasztrófa sújtsa, mondjuk egy aszteroida vagy egy szupervulkán.

500 000 év múlva már biztosra vehető, hogy addigra már becsapott egy asztaroida a bolygónkba.

1 millió év múlva az olyan masszív kőépítmények, mint a gízai piramisok még mindig (!) állnak. Viszont minden más eltűnt. Sőt, eddigre már minden ma készült üveg elbomlott.

5 millió év múlva annyira elgyengül az Y kromoszóma, hogy kipusztulnak a férfiak. Vagyis az emberek?

50 millió év múlva az Antarktisz is elolvad, plusz 75 métert jelent ezt a tengereknek.

60 millió év múlva a Föld pályája kiszámíthatatlanná válik.

250 millió év múlva újra összeállnak a földrészek, szuperkontinens jön létre.

1 milliárd év múlva: GAME OVER. A nap fényereje tíz százalékkal megnő, a földi átlaghőmérséklet perzselő 47 fokosra nő, az óceánok konkrétan elpárolognak. Az életnek vége, legfeljebb apró organizmusok tudnak túlélni a sarkokon, kis tócsákban.