Nem akarok háborút, úgyhogy igazán felhívhatna Obama

A fenti mondat – igaz, alighanem kicsit másképpen, enyhén meghunyászkodón, egy halkan nyavalygó gyerek hangján – Észak-Korea ifjú vezére, Kim Dzsong-Un szájából hangzott el nemrég, mégpedig a Chicago Bulls egykori sztárja, a lepattanókirály Dennis Rodman (becenevén A Féreg) felé.

Bár elsőre úgy hangzik, mint egy Zs-kategóriás hollywoodi produkció forgatókönyve, az exhibicionista, hajszínét már kosárkarrierje során is sűrűn váltogató, olykor női ruhákba öltöző Rodman tényleg elment „kosárlabda-diplomáciai” ügyben a kemény sztálini diktatúra szerint működő országba, és a jelek szerint cseppet sem zavarta, hogy egy olyan helyen jár, ami éppen kísérleti atomrobbantásokkal borzolja a kedélyeket, jókat mókázott az ifjú vezérrel, és minden bizonnyal semmit sem látott a csontsoványra fogyott gyerekekből, a nyomorból és a koncentrációs táborokból, amik egy évtizedek óta fennálló kommunista államban azért nem olyan ritka jelenségek.

Szóval így eltapsolgatott magában a Harlem Globetrotters és az észak-koreai álomcsapat barátságos mérkőzésén (lásd a fotót lejjebb), mialatt egy fél nemzet titkon elnyomorgott körülötte, egy nemzet, aminek 3,5 millió tagja halt éhen 1995 óta (ha pedig bárki véletlenül elereszt egy megoondolatlan megjegyzést arról, hogy éhes, mehet a pokoli munkatáborok egyikébe élete végéig). De még ennél is hihetetlenebb, hogy amikor hazajött, egy interjúban elmondta, hogy a Nagy Vezír közölte vele: nem akar mást, mint hogy Obama felhívja telefonon. „Ha meg tudnád oldani, Dennis… Nem akarok háborút. Nem akarok háborút.”

Beszarás, hogy ez elhangzott, az meg még inkább, hogy Rodman ezt úgy fordította le magának, hogy milyen jó forma ez a diktátorcsávó, hát nem akar ő vért, na. De a legkeserűbb az egészben, hogy hiába kongatta meg a vészharangot Patrick Ventrell, az amerikai külügyminisztérium szóvivője Washingtonban, azt nyilatkozva, hogy Rodman pozitív hangvétele rettentő káros, a világ internetolvasói nem a szörnyű emberi jogi helyzetet látják, hanem egy szürreális celebpárost, akik egymás mellett vidáman lazulnak.

Reméljük, legalább a CIA kifaggatta a levitézlett Chicago Bullt, hogy mi mindent látott – bár az már önmagában eléggé rémisztő tény, hogy ő az az amerikai, aki eddig talán a legközelebb került az ázsiai halálosztó rezsim legfőbb főnökéhez.