Újabb szörnyű propagandavideóval csinál hülyét az országból a Fidesz?

Azért a kérdőjel a címben, mert még nem vagyok biztos abban, hogy a Kumin Ferenc-féle, külföldöt célzó kormányzati kommunikációs hadviselés egyik aprócska, vírusmarketinges zászlóalját láttam az imént. Egy kis utánajárással azonban könnyen kiderül, hogy a Mandiner egyik újságírója ragad mikrofont ebben az etűdben, amely online sajtótermékről azért nem éppen az jut az ember eszébe, hogy nincs köze a Fideszhez (itt egy cikk az orbanviktor.hu-val folytatott bensőséges viszonyról, de beszédes volt az is, amikor Navracsics Tibor egyik jobbkeze írt a Mandinerre álnéven egy posztot, ami az Egymillióan a magyar sajtószabadságért-csoport videóját ekézte elég keményen).

Szóval ő Rajcsányi Gellért, aki egyébként a Tumblr-en világnézetétől vagy bármiféle pártpreferenciájától függetlenül egy teljesen normális gondolkodású figura benyomását kelti (itt a mikroblogja), és Gellert’s Hungary néven viszi ezt a YouTube-csatornát. Hogy csúszik-e neki ezért boríték a kézbe, vagy ez egy teljesen önjáró projekt a hazaszeretet jegyében, nem tudjuk, de hogy jót nem üzen az országról, az egészen biztos. Hogy miért? Ahhoz először nézzük meg:

Nem értem, hogy ha ezzel a nemzetköz lett megcélozva, akkor miért nem lehetett volna egy kicsit jobban ráizmozni a kiejtésre, pár különórával már jól lehetett volna járni, vagy ha ez a része annyira nem megy (mert a mondatformálással különösebb baj például nincs), akkor megkérni valakit, aki képes is helyesen beszélni angolul. Mert ez ebben a formában annak a csúnyán hangzó hunglish nyelvezetnek a mintapéldája, amit csak elrettentő jelleggel szabadna mutogatni a nyelvórákon, hogy na gyerekek, ez az, amit nem, nem, soha.

Igen, embert a hajzatáért, túlsúlyáért, beszédstílusáért csesztetni köcsög egy dolog. Miért rugózok akkor ezen? Azért, mert a külföldi, aki ezt megnézi, mindent gondolhat az országról, csak azt nem, hogy az idegennyelv-oktatás itt megfelelő. Meg amúgy bármiféle oktatás, ugyanis az utca megszólaltatott emberei néha egészen kávékiköpős válaszokat adnak (kedvencem az „ez nem igaz.” „Merthogy?” „Mert nem így van”).

Mondjuk ez a Milyen Rondaságok Jelennek Meg Rólunk A Külföldi Sajtóban-típusú pánikolás meg kezd unalmas lenni. Fülkeforradalom helyett tetszettek volna Fejlődésforradalmat véghezvinni! Akkor talán kapnánk jó elemzéseket is.