Ha a Sokkoló rovat nem elég: torokszárító fotók összeroncsolt autók belsejéből

Vigyázat, hippialert! Szentimentális monológ jön, aki nem bírja, az vegyen erőt magán. Szóval: mindenki szeretne hinni abban, hogy az ember eredendően jófej, de hát mégiscsak vannak olyanok, akik nem azok – akár akarva, akár akaratlanul. Annak érdekében viszont, hogy mi ne váljunk rosszakká, és figyeljünk oda végre egymásra, és inkább csináljunk végre jó dolgokat egymással, mert ez tesz minket emberré, néha bizony farkasszemet kell nézni a kerülendő példákkal. Valahol ilyesmi szándékkal jött létre egykor anyaoldalunkon a Sokkoló rovat: hogy sokkolva tanítsunk.

És vannak mások is, akik ezt a missziót tűzték célul maguk elé, így például Nicolai Howalt fotós, aki gondolatébresztő fényképszériát készített Car Crash Studies címmel. A halálfélelem egészen természetes emberi tulajdonság, ő pedig erre próbál rájtászani a maga módján: megmutatja, mi várhat ránk, ha nem figyelünk eléggé, miközben felelős sofőröknek kéne lennünk.

Fotóin totálkárosra tört autókba nyerhetünk betekintést, mintha csak mi is azokban utaztunk volna:

howalt01

És persze mindezt még drámaibbá teszi azzal, hogy helyenként egy-egy személyes tárgyat, mondjuk cipőt csempész a képbe – de az összenyomorított karosszériák, a plafonra katapultált kormánykerekek, a kitépődött ülések helyenként már önmagukban is a torokba ugrasztják a szívet:

howalt02
howalt03
howalt04
howalt05

Még több kép Howalttól errefelé.