Hatalmas herekabalával a rák ellen

Szó szerint tökös kampányt talált ki egy rák ellen küzdő brazil szervezet: egy emberméretű, de here alakú kabalával hívják fel a férfiak figyelmét arra, hogy a férfiasságuk csüngő alkatrészének bevizsgálása időnként bizony szükséges. Senhor Testiculo, magyarul Here Úr (nem vicc!) kissé ijesztően mosolygó pirospozsgás arcot, nyúlfogakat, táskás szempárt és gallamiklósos hajat kapott, de még néhány tisztességesen szembetűnő, ébenfekete szőrszálat is.

herekabala02

Nemrég egy nyilvános eseményen is részt vett szülőhazájában, ahola képek tanúsága szerint mindenki nagyon kedvesen viszonyult hozzá, fotózkodtak vele, a gyerekek meg bőszen tapogatták.

Amiben, valljuk be, azért csak-csak van valami nyugtalanító. Mert gondoljunk bele, odaugrál hozzá a csillogó szemű hatéves, majd megrángatja anyuka szoknyáját, mint minden hatéves gyerek egy furcsa maskara láttán, hogy ez micsoda, arra vajon adekvát válasz-e, hogy kisfiam, ez egy nagy, szőrös here? Esetleg jobb egy nagy, ronda, tokás bácsinak hazudni?

herekabala03

Egyáltalán, vajon hol a határ egy nagy, szőrös poliészter here és egy műcsöcsös provokatőr között? Mert hogy utóbbira fűt-fát kiabálnának, és cipőzve kergetnék ki a rendezvény helyszínéről, az biztos. Vagy elég lenne, ha eltakarná az arcát egy mosolygós maszkkal, és máris mesefigurává válik? Mi a vízválasztó? Egyáltalán, tényleg mindenki ilyen örömittasan fogadta a két lábon járó golyókat, vagy azért volt, aki nekirontott, csak az mégsem mutatott volna jól utólag a fotókon? Megannyi őrjítő, válaszért kiáltó kérdés.

Persze a viccet félretéve tényleg kevés olyan veszélyes dolog van, mint a hererák, amiből csak Magyarországon évi négy-ötszázat regisztrálnak évente, és ennél talán még többet is tudnának, ha fejlettebb lenne az egészségkultúránk, és időben mennénk el orvoshoz a legkisebb tünet, fájdalom, elváltozás esetén is. Lehet, hogy ahhoz, hog idáig eljussunk, tényleg egy ilyen szőrös figyelemfelhívás kellene? Lehet, hogy a brazilok tudnak valamit?