Fidelitas: a klub, amihez normális fiatal ne akarjon tartozni

fidelitas

Mi legalábbis ezt olvastuk ki a Fidesz ifjúsági szervezetének legfrissebb kampányvideójából. Ahogy éleslátásról tanúbizonyságot téve egy kommentelő is megjegyezte a videó alatt, „a csomó összetrafikozott-kaszinózott pénzből igazán futhatná egy kreatív ügynökségre” – és mi nem tudunk nem egyetérteni: színátmenetes megyéket puzzle-ként összerakosgató, bénácska nyitó képsorok még hagyján, de ami ezután jön, nos, ember legyen a talpán, akiben szenvedélyes rokonszenvet ébreszt.

Ifjú, leendő politikusok a lakóhelyüket mutató háttér előtt egy narancssárga csíkot húznak, majd pozitív kicsengésűnek szánt szavakat sorolnak, fejenként egyet-egyet. Ezzel még nem is volna baj, de az láthatóan senkinek nem jutott eszébe, hogy talán nem veszi ki jól magát, ha az „elszántság” szót egy merev mimóza mondja, hogy a „hasznos képzések” elhangzásakor nem feltétlenül hordoz jó üzenetet egy leszegett fej, a „szakmaiságot” pedig inkább olyannak kéne kiejtenie a száján, akit első ránézésre is komolyan tudunk venni egy tárgyalóasztal mögött.

http://www.youtube.com/watch?v=WVWh0kmGeWg

Embereket természetesen nem nevetünk ki küllemük és gesztusaik alapján. De ha ez egy kampányklip, akkor minimum illett volna meggyőzőnek (sőt, ördögtől valót mondunk: kreatívnak!) lennie, így viszont a feltörekvő tizen- és huszonévesek nemhogy nem akarnak majd azonnal szaladni az első, útjukba eső pártirodába, hogy mielőbb aláírják a belépési nyilatkozatot, de röhögőgörcsben fognak kitörni már akkor is, amikor megpillantják az első narancsot a Nemzeti Dohánybolt melletti zöldségesnél. Ennél még az is jobb lett volna, ha a tejfelesszájú Ágh Péter Fidelitas-elnök mindig más és más színű nyakkendőben nyögi ki az egyes szavakat a maga szokásosan robotikus módján. (Oké, nem lett volna jó, mert ő már az első öt másodpercben álomba szenderít bárkit.)

De legalább a Vas megyét képviselő csaj nem úgy szerepel a maga másfél másodpercével, mint akivel karót etettek. Persze a csíkot neki is ki kell rántania, balról jobbra, természetesen.