Tönkreteszitek a népet, lejáratjátok az országot

A fenti szavak kivételesen nem a szélsőliberálisnépnyúzóbaloldal egyik képviselőjének a száját hagyták el, hanem egy olyan emberét, aki a narancsosok sorait erősítette – idáig. Mert betelt nála a pohár, és ezzel egyidejűleg a kilépését is bejelentette. Így néz ki a levél, ami most éppen lázban tartja a magyar internetezőket, pártállástól függetlenül:

debreczenyi

Azon túl, micsoda bátor vállalás ez a kinyilatkoztatás egy olyan pártban, aminek parlamenti képviselőcsoportjában a frakciófegyelemnél alig van magasabb rendű vezérelv, és ahol Orbán Viktor volt a pártkongresszus egyetlen jelöltje a vezetői posztra, és ahol remegnek a képviselők az őket a parlament folyosóján megszólító újságíróktól, mert be vannak fosva, hogy saját véleményt formáljanak, természetesen a merész kiállásnak már az első percekben megérkeztek a kritikusai: „Debreczenyi régóta sértődött ember, mert 2010-ben nem jelölte a FIDESZ-KDNP őt újra a polgármesteri posztra. Most így próbál bosszút állni 4 évvel ezelőtti félreállításáért. A FIDESZ-KDNP csak addig volt neki jó, amíg polgármestert csinált belőle” – írja egy kommentelő a Népszabadság vonatkozó cikke alatt.

Tipikus ad hominem érvelés, és még jó adag sértettséggel is le van löttyintve, alighanem valaki a pártközpontból ragadott billentyűzetet.

Az említett a cikkben egyébként a volt városvezető azt is mondta, és ez nyilatkozatának egyik kulcsüzenete: hogy nem tud azonosulni egy öntelt, gőgös, akarnok kormánnyal. Aminek – és ezt már mi tesszük hozzá – önteltségét, gőgjét, akarnokságát csak az nem látja, akinek már teljesen átprogramozta az agyát a kádári eszközöktől sem ódzkodó párt. Szóval Debreczenyi igazából csak kimondta azt, ami a nép józanabbik felének a nyelvén csüng már régóta – csak mivel ő egy fokkal komolyabb tisztséget viselt, mint a sarki zöldséges, végre át is tört valamit.

(Fotó: Kurucz Árpád)
Debreczenyi „Bevállalós” János (Fotó: Kurucz Árpád)

Mindenesetre azért ez a levél is alátámasztja azt, hogy szerencsére azért nem mindenki küldte el a gerincét melegebb éghajlatra a Fideszen belül, sőt, az a helyzet, hogy mi is ismerünk jófej, egészséges gondolkodású fideszest. Csak éppen a jobboldali arroganciamesterek éppenhogy a parlamenti széksorokban ülnek, Debreczenyi pedig – aki korábban a cigányozós cikket író Bayer Zsoltot is bátran lehordta a sárga földig – éppen elhagyja a pártot. A korábban szintén erősen kritikus Ángyán József hasonlóképpen tett. Hát ezzel jár a vélemény szabadsága a Fideszen belül. Kíváncsian várjuk a folytatást.